Missie

Ik ben van mening dat wij, in deze maatschappij, ontzettend veel kunnen leren van mensen met een (matig tot ernstige) verstandelijke beperking. Zij bezitten misschien niet de geschoolde vaardigheden zoals het overgrote deel van de mensen, maar ze bezitten zoveel andere authentieke vaardigheden. Vaardigheden die ons vaak de pet te boven gaan. Vaardigheden die bij een groot deel van de mensen mogelijk vertroebeld zijn, omdat ze niet meer op zichzelf durven te vertrouwen doordat ze altijd geleerd is het anders te doen, zich aan te passen of omdat verteld is dat het gewoonweg niet goed genoeg is.

Intentie en verbinding. Twee ontzettend belangrijke woorden in de zorg, maar ook vooral in de maatschappij. In de afgelopen jaren, in mijn werk als logopedist voor mensen met een verstandelijke beperking, heb ik het geluk omringd te zijn door mensen die meester zijn in deze twee woorden. In mijn werk ben ik verschillende leermeesters tegen gekomen. Mensen die me raakten, recht in mijn hart. Zij hebben me zoveel geleerd over het leven, over zijn, over verbinding, over vechten, over lef en durven, over mijn dromen en wensen, voor mezelf, maar ook voor de ander.

In mijn praktijk hoop ik mensen op een Nieuw Spoor te zetten. Het spoor van kwetsbaarheid en verbinding, jezelf durven en mogen zijn en te leren van elkaar, met een eerlijke en pure blik. Leren van de cliënt waarmee je dagelijks in contact komt. Wat als je in de spiegel durft te kijken, wat zie je dan? Wat als je de stilte tijdens het contact durft toe te laten, wat hoor je dan? Wat als je samen niet beweegt, wat voel je dan?

In mijn ervaring hebben veel mensen met een verstandelijke beperking de gave om te spiegelen wat de ander ziet, voelt of denkt. Durf jij in deze spiegel te kijken? Dit om het contact met je cliënt te verbeteren of te verdiepen, maar durf je ook toe te laten dat de cliënt jou wellicht kan helpen om het contact en de verbinding met jezelf te verbeteren of te verdiepen? Wat zegt datgene dat de cliënt jou laat voelen over jezelf? Hoe kijk je naar jezelf?

Vragen die het ontdekken waard zijn. Vragen waarbij ik graag samen met jou op zoek ga naar de antwoorden. 

Geef een reactie